Trados 2007 Brak polskich znakow Objavljivač niti: Anna Marta Chelicka-Bernardo
|
Witam,
po raz kolejny mam problem z Tradosem ;(
Wszystkie dotychczasowe problemy udawalo mi sie samodzielnie rozwiazac dzieki wskazowkom znalezionym w sieci ale tym razem niestety pustka.
Otoz ostatnio musialam sformatowac dysk. Zainstalowalam Windows XP i Office 2007.
Na poczasku Trados funkcjonowal dobrze ale od wczoraj nie jestem w stanie wpisywac polskich znakow (i system operacyjny i Office sa zainstalowane we Wloszech, rowniez klawiatura jest wloska ale zainstalow... See more Witam,
po raz kolejny mam problem z Tradosem ;(
Wszystkie dotychczasowe problemy udawalo mi sie samodzielnie rozwiazac dzieki wskazowkom znalezionym w sieci ale tym razem niestety pustka.
Otoz ostatnio musialam sformatowac dysk. Zainstalowalam Windows XP i Office 2007.
Na poczasku Trados funkcjonowal dobrze ale od wczoraj nie jestem w stanie wpisywac polskich znakow (i system operacyjny i Office sa zainstalowane we Wloszech, rowniez klawiatura jest wloska ale zainstalowano mi dodatkowe narzedzia jezyka polskiego i w Wordzie moge pisac po polsku oraz korzystac z kontroli ortograficznej).
Rowniez Trados robi kontrole ortograficzna ale nie pisze po polsku.
Czy ktos wie, co z tym zrobic?
Z gory dziekuje,
Ania
[Modificato alle 2011-03-28 13:12 GMT] ▲ Collapse | | |
Adam Łobatiuk Poljska Local time: 03:48 Član (2009) engleski na poljski + ... Ustawienia językowe | Mar 28, 2011 |
Ponieważ w pytaniu również nie ma polskich liter, podejrzewam, że w zależności od używanego programu włącza się obsługa innego języka. Nie wiem za bardzo, gdzie "w Tradosie" nie ma polskich liter - w Tag Editorze a może chodzi o SDL Trados Studio 2009? Jeśli tak, to kiedy okno Tag Editora lub Studio jest aktywne, należy zmienić język systemu na polski. Wydaje mi się zresztą (choć się nie znam i mogę mylić), że we włoskim nie ma takich liter, których nie byłoby w polski... See more Ponieważ w pytaniu również nie ma polskich liter, podejrzewam, że w zależności od używanego programu włącza się obsługa innego języka. Nie wiem za bardzo, gdzie "w Tradosie" nie ma polskich liter - w Tag Editorze a może chodzi o SDL Trados Studio 2009? Jeśli tak, to kiedy okno Tag Editora lub Studio jest aktywne, należy zmienić język systemu na polski. Wydaje mi się zresztą (choć się nie znam i mogę mylić), że we włoskim nie ma takich liter, których nie byłoby w polskim (+ q,v,x), w związku z czym można by spokojnie usunąć włoski układ klawiatury z ustawień regionalnych i zostawić sam polski. Ja na przykład usunąłem angielski, co pozwala mi uniknąć takich problemów. ▲ Collapse | | |
Tak, chodzi o Tag Editor | Mar 28, 2011 |
Adam Łobatiuk wrote:
Nie wiem za bardzo, gdzie "w Tradosie" nie ma polskich liter - w Tag Editorze a może chodzi o SDL Trados Studio 2009?.
Niezbyt jasno sie wyrazilam. Ale mialam rowniez podobny problem ze Studio 2009.
Owszem, w pytaniu rowniez nie ma polskich liter (jak rowniez np. podczas pisania maili oraz wiadomosci na czacie Skype), co prawdopodobnie wynika z ustawien, ktorych nie rozumiem ;(.
Pisze z Wloch, na wloskiej klawiaturze, mam wloski system operacyjny.
Jedynym wyjsciem, by pisac z polskimi znakami jest dla mnie kopiowanie listow z Worda, na co czesto nie ma czasu (albo ochoty) i co czesto powoduje zmiane kodowanych znaczkow na krzaczki (np. na Prozie).
PS. A gdzie powinnam zmienic ten jezyk systemu?
Ania | | |
Jerzy Czopik Nemačka Local time: 03:48 Član (2003) poljski na nemački + ... Pasek Widnows obok paska powiadomień | Mar 28, 2011 |
Prawy przycisk myszy nad symbolem języka klawiatury, opcja "Ustawienia". Tam trzeba dodać polską klawiaturę... Albo przez Panel sterowania, Region i język, Klawiatura. | |
|
|
Chyba zadzialalo | Mar 28, 2011 |
Weszlam w miejsce ustawien (dzieki Jerzy za mapke dojscia!!!) i zgodnie z rada Adama wykasowalam wszystkie klawiatury z wyjatkiem wloskiej. No i teraz dziala!!!
Mam nadzieje, ze moja radosc nie jest przedwczesna.
Dziekuje Wam serdecznie za pomoc.
Ania | | |
U mnie w Studio 2011 działają wszystkie polskie znaki z wyjątkiem "ł". Czy ktoś może wie jak przywrócić ten znak. Nie można wpisywać go kombinacją l+prawy ctrl. | | |
Brak "ł" w Tradosie Studio 2011 | Apr 2, 2012 |
Wczoraj zrobiłam aktualizację Tradosa 2011 i mam ten sam problem, są wszystkie polskie znaki oprócz "ł". Może ktoś wie co z tym zrobić...? | | |
|
|
Super, bardzo dziękuję, już działa:) A ja się wczoraj cały dzień męczyłam... | | |