Pravila sajta

Pravila za upotrebu sajta ProZ.com

Sledeća pravila su stvorena kako bi se poboljšala i zaštitila prijatna i svrsishodna atmosfera radnog mesta za prevođenje, ProZ.com. Upotrebom sajta prihvatate i obavezujete se da ćete poštovati ova pravila.


Pravilo sajta

1 ProZ.com forumi namenjeni su isključivo za diskusije u tematskom okviru sajta ProZ.com.
Dozvoljene teme za diskusiju uključuju jezik i jezičke usluge (pismeno i usmeno prevođenje, lokalizacija, titlovanje itd.), kao i poslovna i tehnička pitanja koja su relevantna za profesionalne prevodioce. Nije dozvoljeno objavljivanje poruka koje nisu vezane za jezik, prevođenje ili poslovni aspekt prevođenja. Komentari političke i religiozne prirode, kao i svi kontroverzni i potencijalno uvredljivi komentari, biće uklonjeni bez obzira na to kakav stav zastupaju. [ Za više informacija, pogledajte definiciju tematskog okvira sajta ]
2 Od autora poruka očekuje se na unesu detaljan naslov i izaberu najprikladniji forum.
Pošto su forumi ProZ.com veoma aktivni, potrebno je voditi računa o korisnosti ovog izvora. Naslovi poruka moraju što bliže opisivati sadržaj poruka, kad god je to moguće, i to tako da je suština poruke jasna u samom naslovu. (Imajte u vidu da moderatori imaju odobrenje da uređuju naslove poruka i premeštaju teme iz jednog u drugi forum, a sve u cilju postizanja jasnoće i bolje organizacije arhive. Moderatori ne mogu da uređaju sadržaj poruka objavljenih na forumu.)
3 Istu poruku ne bi trebalo objavljivati više puta.
Ne objavljujte istu temu više puta ili u više foruma.
4 Odgovori ne smeju predstavljati digresiju u odnosu na objavljenu temu.
Kada odgovarate na temu koju je pokrenuo neki drugi član, držite se predviđene teme. Za promenu diskusije, neophodno je otvoriti novu temu.
5 Nagađanje na temu tuđih stavova nije dozvoljeno.
Komentarisanje tuđih stavova bez dopuštenja ("Dženi izgleda misli...") nije dozvoljeno.
6 Nakon zaključavanja teme, diskusiju ne bi trebalo nastavljati.
Diskusije iz niti koje je tim sajta ProZ.com zaključao ili sakrio ne bi trebalo nastavljati. Komentari iz tih niti ne mogu se uređivati po zaključavanju teme.
7 Trebalo bi da koristite jezik koji je definisan za taj forum.
Za svaki forum definisan je radni jezik, pa bi komentare, kad god je to moguće, trebalo objavljivati na tom jeziku. Ako nije drugačije navedeno, radni jezik je engleski.
8 Nije dozvoljeno komentarisanje pojedinačnih poslodavaca.
Nije dozvoljeno objavljivanje komentara vezanih za određenog poslodavca (navedenog imenom, referencom, linkom ili na neki drugi način), bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. (Za izražavanje verovatnoće za ponovnu saradnju sa određenim poslodavcem, korisnici sajta bi trebalo da koriste ProZ.com Blue Board.)
9 Autor komentara je dužan da poštuje autorska prava.
Zabranjeno je koristiti neovlašćene kopije materijala (zaštićenog autorskim pravom, žigom ili na neki drugi način). Mogu se objavljivati samo isečci članaka i linkovi ka člancima, osim uz izričitu saglasnost autora. U tom slučaju, u komentaru se mora naglasiti da je autor dao saglasnost.
10 Bez pravnih tumačenja.
Pravna tumačenja i pravna pitanja u vezi sa politikom i funkcijama sajta ProZ.com ne bi trebalo objavljivati na forumima, već ih u pisanom obliku treba slati upravi ProZ.com sajta.
11 Koristite za njih određene delove sajta.
Forumi ne bi trebalo da budu korišćeni za pitanja kojima su posvećeni drugi delovi sajta. [Spisak posvećenih delova sajta možete naći ovde ]
12 O procesu provere za pristup u mrežu sertifikovanih profesionalaca (Certified PRO) ne bi trebalo da se raspravlja na forumima.
Da bi se održao integritet procesa provere za prijem u mrežu sertifikovanih profesionalaca (Certified PRO), o pojedinostima tog procesa ne bi trebalo da se diskutuje na forumima. O pojedinostima u vezi sa ličnim iskustvima o proveri za prijem u mrežu sertifikovanih profesionalaca (Certified PRO), uključujući i razloge date za odobravanje ili odbijanje prijave, ne bi trebalo da se diskutuje na forumima. Pitanja se mogu podneti u molbi za pomoć.
13 Objavljivanje ne-ProZ.com događaja na forumima je dozvoljeno samo na forumu „Događaji i objave u vezi sa prevodilačkom industrijom”.
Na forumu Događaji i objave u vezi sa prevodilačkom industrijom može se objaviti jedna objava po događaju. Dodatne objave (npr. „podsetnik” ili „poslednji poziv”) nisu dozvoljene. Događaji ne bi trebalo da se objavljuju nigde drugde na forumima. Izuzetak je dozvoljen za forume koji nisu na engleskom jeziku ili forume za određenu zemlju; događaj se može objaviti jednom, na jednom forumu koji nije na engleskom jeziku ili forumu za određenu zemlju (ne uz objavu na forumu „Događaji i objave”, već umesto nje).

Pridržavanje navedenim pravilima je uslov za pravo na pristup i upotrebu sajta.

Primena

Članovi osoblja i moderatori mogu preduzeti bilo koji od sledećih postupaka kako bi primenili navedena pravila:
* kontaktirati korisnike sajta kako bi im skrenuli pažnju na određena pravila
* uzdržati se od odobravanja (ili ukloniti/sakriti) poruka koje kriše neko pravilo
* odrediti da se poruka vezana za pravila prikazuje određenim korisnicima kada preduzmu određeni postupak
* privremeno ili trajno suspendovati pristup funkcijama sajta koje su korišćene u kršenju pravila.
* ukinuti profil ili članstvo (samo osoblje)

Moderatori i članovi osoblja moraju postupati (i uživaju zaštitu) u skladu sa pravilima sajta jednako kao i ostali članovi. Ukidanje

U retkim slučajevima teških prestupa, osoblje sajta ProZ.com može da ukine profil (i članstvo) sa trenutnim stupanjem na snagu. Međutim, kod ukidanja naloga ProZ.com u većini slučajeva koristi pravilo „žutih/crvenih kartona", ”slično korišćenju žutih i crvenih kartona u fudbalu.

Žute i crvene kartone izdaju samo članovi osoblja. U tom slučaju navode se pravila po brojevima, i beleži se datum davanja kartona. Izrazi „žuti karton” ili „crveni karton” se koriste eksplicitno; ukoliko se pošalje poruka e-pošte, ovi izrazi se nalaze u predmetu.

Korisnik sajta kome je dat žuti karton može nastaviti da koristi sajt (ponekad sa izvesnim ograničenjima), ali je obavešten da će sledeći prekršaj dovesti do ukidanja. Osoba čiji je profil jednom ukinut više neće biti primljena na ProZ.com.

Poslodavci podležu Pravilima o okončanju usluga.

Pojašnjenje

Ukoliko želite pojašnjenje bilo kog od navedenih pravila ili primene pravila, podnesite molbu za podršku.

Request help


Site Documentation


The member services and support team
Jared

Jared

Lucia

Lucia

Alejandro

Alejandro

Helen

Helen

Yana

Yana

Maria D

Maria D

Karen

Karen

Enrique Manzo

Enrique Manzo

Evelio

Evelio

Julieta

Julieta

Mariano

Mariano

Hayjor Roca

Hayjor Roca

Andrea

Andrea

Rocío Tempone

Rocío Tempone

Rocio Palacios

Rocio Palacios

Ezequiel

Ezequiel

Your current localization setting

srpski

Select a language

All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Pretraga termina
  • Poslovi
  • Forumi
  • Multiple search